Guide för stickade handskar

Sedan 90-talet då arbetshandskarna startade sin gyllene era har stickade handskar blivit mer och mer vanligt i industrier såsom bygg, fastighesskötsel, tillverkning, automobil, transport och många fler. Även om stickade handskar kan skilja sig mycket åt bygger de ändå på samma princip och har samma baskomponenter.

Grunderna för stickade arbetshandskar

Stickade handskar börjar som fibrer, antingen syntetiska eller i naturmaterial. Dessa fibrer kammas, borstas, smälts ihop eller kombineras till garn. Garnet matas in i en maskin som stickar handskarna och producerar färdiga så kallade handskfoder.

När man pratar om handskfoder så används ofta termen gauge, exempel vis en 13-gauge stickad handske. Termen gauge hänvisar till antalet maskor per kvadrattum när en stickmaskin producerar handsken. Generellt sett, beroende på garnet kan man säga att ju högre gauge värde, desto tunnare och smidigare handske. Ju lägre gauge värde, dest tjockare och varmare kan den vara. (Läs mer om gauge och vad det innebär här)

Nästa steg för handskfodret är en gummibeläggning. Handens mest utsatta del, handflatan, får ett lager syntet- eller naturgummi som extra skydd, men som även kan ge fler positiva egenskaper. Gummibeläggningar kan delas in i materiallära, typ av beläggning och antal lager och är ett ämne som är för stort för att behandla i denna artikel. (Läs mer om gummibeläggningar i denna guide)

Olika material i handskfoder

Handskfodret är den absolut största komponenten i en stickad arbetshandske. Den fungerar som handens sista försvarslinje, men materialet den består av bestämmer fler viktiga egenskaper som smidighet och komfort. Olika material ger även olika nivåer andningsegenskaper och slitstyrka. Många stickade handskar stickas därför i blandmaterial för att dra nytta av en kombination av egenskaper som materialen kan ge.

I det stora hela kan man sammanfatta att nästan alla material för handskfoder är både mjuka och smidiga vilket bidrar till en bättre passform på handen. De andas bättre och transporterar bort fukt från handen bättre än de flesta andra typer av handskar. Ytterligare en fördel är att stickade handskar kan tvättas i tvättmaskin, vilket innebär att du kan tvätta handskarna och använda dem på nytt istället för att släga dem om de blir smutsiga.

De vanligaste materialen i garn för stickade handskar visas nedan: 

Bambu - utvinns från bambumassan. Trådarna man gör blir mycket slitstarka vilket gör de perfekta för arbetshandskar för utomhusbruk. Bambu har naturliga antibakteriella och hypoallergena egenskaper som gör textilien mycket lämplig för människor med känslig hud. Den reflekterar 50% mer ultraviolett strålning och skyddar därmed bättre mot solen än andra material. Bambu anses även vara en mer hållbar resurs på grund av hur den odlas, vilket kräver mindre resurser än andra material.

Bomull - är förmodligen det mest bekväma material du kan bära närmast huden. Det har många unika egenskaper som är användbara i arbetshandskar. Bomull andas bättre än de flesta andra material. Det är mjukt, slitstarkt och genererar ingen statisk elektricitet.

Nylon - är en syntetisk polyamidfiber. Det är en mycket slitstark, nötningstålig och motståndskraftig fiber. Nylon är lämpligt för utomhusbruk, bland annat på grund av att det är resistent mot insekter, svamp och mögel. Materialet har även en hög kapacitet att transportera bort fukt från huden.

Polyester - är snarlikt nylon och är en av de vanligaste syntetiska fibrerna på marknaden. Den har hög motståndskraft mot nötning, insekter, svamp och mögel men är även resistent mot ultraviolett strålning. Exempelvis fleece görs oftast av polyester som har formats för att fibrerna ska innehålla så mycket luft som möjligt och därmed isolera mot kyla.

Spandex - är en syntetisk slitstark fiber som görs av polyuretan (PU). Spandex har unika elastiska egenskaper och kan expandera upp till 600% och fjädra tillbaka utan att fibern tappar i integritet. Den är också mycket vattenresistent vilket för den lämplig för både inom- och utomhusbruk.

Skärskyddsfibrer

Dyneema® - är en syntetisk fiber som ska vara 15 gånger starkare än stål med samma vikt. Den utmärker sig imed högt skär- och nötningsmotstånd och har hög motståndskraft mot både kemikalier och UV strålning. Utöver detta deformeras inte Dyneema® vid normalt bruk. 

HPPE - High-performance polyethylene (HPPE) är en blandning av syntetiska fibrer som specifikt skyddar mot skärskador och nötning. HPPE är mycket motståndskraftigt mot vätskor (exempelvis svett) och UV strålning. Detta gör att fibern behåller sin molelkylära integritet även i mycket tuffa miljöer vilket gör den lämplig för en mängd olika industrier oavsett väderlek.

Jonnyma® - är en stark polyetylenfiber med extremt hög molekylär densitet. Trots att fibern är väldigt lätt håller den sig elastisk under extrema förhållanden exempelvis exponering för UV strålning, kemikalier och mycket låga temperaturer. Fibern isolerar öven bra mot elektricitet. Används ofta i produkter såsom skottsäkra västar, skottsäkert glas och i handskar för att ge skärsskydd.

Kevlar® - är en syntetisk aramidfiber som har använts ända sedan sjuttiotalet. Trots mycket låg vikt är fibern starkare än stål, flamresistent och klarar kortare exponering av hetta upp till 700°C. Kevlar® klarar längre exponering av hetta upp till 250°C. Denna fiber har traditionellt använts i militära applikationer för att ge skottsäkerhet och används även i handskar för både värmetålighet och skärskydd. Kevlar® bör dock skyddas mot UV strålning.

Tuffalene® - är en mycket stark syntetisk fiber av polyetylen som används i skottsäkra västar, skottsäkert glas och i handskar för att ge skärskydd. Då tråden i denna fiber kan göras mycket tunn ger handskar sydda i Tuffalene® bra fingertoppskänsla och bra smidighet i kombination med hög skärresistens. I handskar kombineras fibern även med andra material som exempelvis glasfiber för att öka skärskyddet ytterligare.

Handskfoder med termisk isolering

När du arbetar i kyliga och blåsiga miljöer är en varm handske givetvis att föredra. Om temperaturen är mycket låg krävs dock en riktig vinterhandske för att undvika köldskador som kan komma krypande. Vi rekommenderar handskar som är cerifierade mot kyla enligt standarden EN511 om du exponeras under längre tid. (Klicka här för att läsa mer om EN511)

Material i innerfoder

Stickade arbetshandskar med termiskt isolerande egenskaper finns i två olika utföranden. Det kan antingen vara ett tjockare handskfoder som är borstat på insidan för att ge handsken isolerande egenskaper. Den andra varianten är att handsken har ett separat innerfoder som är antingen limmat eller fastsytt i ytterhandsken. I vissa fall kan innerfodret vara både limmat och sytt för att vara mer slitstarkt. I vilket fall så behåller dessa handskar kroppsvärmen genom att fånga luft i fibrerna och skapa en barriär som hindrar värmen från att försvinna genom handsken. Resultatet är en avsevärt mycket varmare handske.

Nedan finner du vanliga material som används för att skapa värmande innerfoder:

Akryl – är en syntetisk fiber av en polymer (polyakrylnitril). Det är väldigt slitstarkt och transporterar bort fukt väldigt bra. Det är ett material som är designat för att likna naturlig ull och är därför mjukt och varmt med mycket låg vikt.

Fleece - är vanligen gjord av polyester som är spunnen på ett sätt som gör att trådarna innehåller stora mängder luft vilket ger en mycket hög grad av termisk isolering. Det är ett väldigt lätt material med utomordentlig förmåga att transportera bort fukt från huden. 

Thinsulate™ - är ett material baserat på mikrofiber, vanligen en blandning av polyolefin och polyester. Fibrerna är mindre än en tiondel av tjockleken av ett hårstrå vilket ger utrymme för att fånga en mycket stor mängd luft i materialet. Detta leder till en hög grad av termisk isolering samtidigt som fodret kan hållas mycket tunt. Materialet är mjukt, elastiskt och håller händerna varma även vid exponering av vind och vatten.

Fördelar med stickade handskar

Stickade arbetshandskar ger hög komfort och en bättre passform än de flesta andra typer av handskar. Anledningen är att handskfodret stickas med en enda tråd vilket resulterar i en sömlös handske, bokstavligen talat. Utöver detta ger stickningen handskarna otroligt hög elastisk förmåga utan deformering. De är så elastiska att i de flesta fall, kan användaren bära en handske som är en storlek mindre än det normala med en mycket tajt passform. Detta gör att användarens upplevelse av komforten liknar den som normalt endast kan fås av mycket exklusiva sydda handskar. Som vanligt rekommenderar vi att prova handskarna för att hitta vilken modell som passar bäst i din miljö och dina arbetsmoment.

Vi har ju bara ett par händer, och vårt mål på Soft Touch är att du alltid håller dem oskadda.

För frågor och ytterligare information

Om du har frågor om vårt sortiment eller våra varumärken så svarar vi dig gärna via e-mail: (Kontaktinformation) eller på våra sociala mediakanaler: Facebook eller LinkedIn.