Traditionen fortsätter i Göteborg med en av Europas största brottningstävlingar för barn och ungdomar

Den 26-28 april hölls återigen en av Europas äldsta brottartävlingar i Göteborg. Tävlingen är den största för barn och ungdomar och ämnar att lyfta fram unga talanger, utveckla deras atletiska förmågor och skapa gemenskap.

Sedan 1933 har Svenska Brottningsförbundet drivit tävlingen som hålls i Göteborg. Brottning, som är en av världens äldsta sporter, beskrivs som otroligt krävande, både fysiskt och psykiskt. Just därför är det en bra sport att utöva även som ung.

Hundratals brottare samlades i Valhalla Sporthallar i Göteborg för att delta eller stödja brottarna som kommer att tävla om stipendier, medaljer och pokaler. Varje år delas stipendier ut till de två mest framstående brottarna efter avslutad tävlingshelg. I år tilldelades stipendierna till Jonathan Lundin och Tindra Dalmyr.

Jonathan Lundin, GR14, Falköpings ABK

Jonathan Lundin, GR14, Falköpings ABK, 48 kg

Bor i Falköping och har brottats i 9 år. Är 13 men skall fylla 14 år. Jonathans mål med brottningen är att komma med till OS och vinna medalj där. Nästa tävling går till hösten. I sommar skall han på flera träningsläger och han kommer att träna 5 ggr i veckan. Jonathan vet inte vad skall göra framöver i livet. Han tycker att det är lite för tidigt att tänka på det nu. Vad han skall göra för stipendiet vet han ännu inte. ”Har inte hunnit fundera på det än!” Om Soft Touch Open säger han; “Det är en jättebra tävling med ett bra arrangemang!”.

Tindra Dalmyr, WW14, Varbergs BoIS
Tindra Dalmyr, WW14, Varbergs BoIS, 46 kg

Bor i Varberg/Träslövsläge och har brottats i 3-4 år. Är 14 år ung. Tindras mål med brottningen är helt enkelt att; ”Att bli bäst!” När nästa tävling går av stapeln har hon dock inte koll på. I sommar skall Tindra träna 2 gånger i veckan, vara med kompisar och träna på gym. Hennes mål i livet vet hon ännu inte. Tindra är glad för pengarna men vet inte än vad hon skall använda dem till. Hon tycker om Soft Touch Open ”även om det alltid är varmt här!”.

För Soft Touch att vara huvudsponsor för denna prestigefyllda tävling är en stor ära. Svensk brottning är ansedd som en del av världens bästa inom idrotten. Några svenska brottare som gjort stora avtryck är bland andra Mikael Ljungberg, Frank Andersson, Martin Lidberg och Ara Abrahamian tillsammans med Jenny Fransson samt systrarna Johanna och Sofia Mattsson. Med tävlingar som Soft Touch Open kan vi föda nya unga talanger som cementerar Sverige som ett av världens bästa brottningsländer.

I år registrerade sig 721 brottare i tävlingen från 106 olika klubbar från sex olika länder. Totalt brottades det 973 matcher under två tävlingsdagar. 340 stycken i A-hallen och 633 stycken i B- och C-hallarna.